Home Publicaties
Publicaties
Startpagina over lokaal voedsel
Geschreven door Rob   
donderdag 18 november 2010 18:43
Sinds kort is er een startpagina over (de productie van) lokaal voedsel met handige links
AddThis Social Bookmark Button
 
Achter de kassa zit een mens en geen robot...., caissières in beeld
Geschreven door Rob   
maandag 17 mei 2010 20:38

Op 27 mei verschijnt een speciale editie van Haren de Krant over de mens achter de kassa. Kassamedewerkers in supermarkten worden nog door veel klanten gezien als meubelstuk...

AddThis Social Bookmark Button
 
SOMO-rapport: Bittere bijsmaak van fruit bij Albert Heijn
Geschreven door Rob   
vrijdag 08 januari 2010 00:00
Hongerlonen, extreem lange werkdagen zonder een vast contract en geen vakbond die voor je op kan komen. Het is de bittere bijsmaak van veel groente en fruit bij supermarkten als Albert Heijn. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde SOMO-rapport ‘Bitter Fruit’. Hoewel ’s lands grootste kruidenier zich zegt in te zetten voor verantwoorde productie gaan (veelal seizoens)arbeiders in de groente- en fruitsector in ontwikkelingslanden nog altijd gebukt onder slechte arbeidsomstandigheden. Betere regels en controle, evenals druk op de toeleveranciers en overheden in productielanden is daarom hard nodig. (met naschrift)
AddThis Social Bookmark Button
 
24 april: Interview Supermacht.nl in het blad FoodPersonality
Geschreven door Rob   
woensdag 29 april 2009 01:08

In de april-uitgave van het achtergrondenblad voor de levensmiddelensector, FoodPersonality, is een interview opgenomen met Supermacht.nl  Het artikel is getiteld "E-mailen met Rob Bleijerveld, van supermacht.nl" en is geschreven door hoofdredacteur Gé Lommen.

AddThis Social Bookmark Button
 
Schone Kleren Kampagne: Winst stuntsupers Aldi en Lidl door misbruik vrouwen
Geschreven door Rob   
woensdag 11 februari 2009 16:40
De Schone Kleren Kampagne bracht op 10 februari het rapport "Cashing In" uit waarin de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie en het inkoopbeleid van 5 supermarktreuzen wordt bekritiseerd. Het rapport luidt meteen de "Better Bargain" campagne in die daar wat aan wil doen.
AddThis Social Bookmark Button
 
Boek en blog over (belevenissen van het) supermarktkassa-werk
Geschreven door Rob   
zaterdag 15 november 2008 15:33
Pas gepubliceerd: "Anna Sam - De Kassière: mijn leven achter de kassa," een boek over het werk van studente achter de supermarktkassa. Met veel satire en hilarische belevenissen.
Ook is er een (Franstalige) blogsite onder de oorsponkelijke titel van haar boek ("Les tribulations d'une caissière") met allerlei anecdotes, verhalen, filmpjes en cartoons over het kassawerk.
AddThis Social Bookmark Button
 
boek: "Buy This! Alles wat je niet wilt weten over eten"
Geschreven door Rob   
dinsdag 25 december 2007 16:55
"De macht van de supermarkten" - Wie boodschappen doet in de supermarkt, realiseert zich niet welk mondiaal voedselsysteem daar achter zit.
AddThis Social Bookmark Button
 
De hoge prijs van goedkope boodschappen: hoe inkoopmacht tot uitbuiting leidt
Geschreven door Rob   
zondag 18 november 2007 20:35

Verslag van Myriam Vander Stichele van literatuuronderzoek door Alexander Hooijsma over het gedrag en de inkoopmacht van supermarkten in Nederland (17 nov. 2007)


Na de prijzenslag laat de Nederlandse consument haar of zijn koopgedrag nog meer leiden door lage prijzen. De huismerken van supermarkten en discounters lijken aan te tonen dat het allemaal nog goedkoper kan. Maar is dat wel zo? Wie betaalt de prijs voor de goedkope producten in onze boodschappenmandjes? In Nederland spreken actiegroepen de NMa en Europarlementariërs aan zich sterk te maken voor onderzoek naar en regelgeving voor inkoopmacht en mededinging.
AddThis Social Bookmark Button
 
Volledige (spaanstalige) programma van opening sociale centrum San Isidro (SOC, Nijar)
Geschreven door Rob   
zaterdag 14 april 2007 11:24
Opening van het sociale centrum van San Isidro (Níjar, Almería) en serie van debatten onder de titel "De industriële landbouw in Andalucía: arbeidersuitbuiting en milieu-aantasting. Is er een alternatief?"
(Spanje, 26 tot 29 april 2007)
AddThis Social Bookmark Button
 
SOC-project voor vestiging vakbondscentra rond El Ejido
Geschreven door Rob   
zaterdag 14 april 2007 11:14
Project van SOC Almeria voor de vestiging van vakbondscentra in het kassengebied rond El Ejido (Andalucía, Spanje) zodat migrantenwerkers kunnen opkomen voor hun rechten. (mei 2005).
[bijlage bij "Oproep tot steun aan kleine Spaanse landarbeidersvakbond (SOC)", van 12 april 2007]
AddThis Social Bookmark Button
 
Zelf bijdragen aan een mens-, dier- en milieuvriendelijke landbouw?
Geschreven door Rob   
zaterdag 31 maart 2007 01:45

De volgende folder werd op 11 februari door het Platform Aarde Boer Consument uitgedeeld bij de vertoning in Rotterdam van de documentaires "Our daily bread" van Nikolaus Geyrhalter en "We feed the world" van Erwin Wagenhofer)

 

AddThis Social Bookmark Button
 
"Super Gezond" - onderzoek van de Consumentenbond
Geschreven door Rob   
maandag 05 maart 2007 15:56

Op 20 februari 2007 bracht de Consumentenbond een rapport uit, getiteld "Super Gezond" waarin wordt aangegeven dat de 10 grote supermarktketens te weinig doen om hun klanten te helpen bij een gezond eetpatroon. De Bond roept de brancheorganisatie van supermarkten op de gezonde keuze makkelijker te maken en jaarlijks een (onafhankelijk) onderzoek in te stellen naar de vorderingen.
Bron: "Onvoldoende hulp supermarkten bij gezond eetpatroon," Consumentenbond, 20 februari 2007

AddThis Social Bookmark Button
 
"Terugblikken en vooruitzien - Voortgangsonderzoek MVO (2001-2006)"
Geschreven door Rob   
maandag 05 maart 2007 14:59
"Terugblikken en vooruitzien- Voortgangsonderzoek Maatschappelijk Verantwoord  Ondernemen (2001-2006)": een onderzoek van NovioConsult Van Spaendonck/CREM naar de tussenstand van Maatschappelijk  Verantwoord Ondernemen, uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken (Den Haag, 7 februari 2007).
AddThis Social Bookmark Button
 
'Ik ben verkocht' (Naar duurzame handelsrelatie tussen boeren en supermarkten)
Geschreven door Rob   
zondag 04 maart 2007 19:09

Op 14 februari werd het document "Naar een duurzame handelsrelatie tussen boeren en supermarkten" gepubliceerd dat aansluit bij de Belgische 'Ik ben verkocht'-campagne die is gericht op duurzame landbouw en voedselzekerheid voor iedereen.

AddThis Social Bookmark Button
 
Wie profiteert van jouw maaltijd?
Geschreven door SOMO   
woensdag 27 december 2006 14:38

Het rapport "The Profit Behind Your Plate -  Critical issues in the Processed Food Industry" van onderzoeksbureau SOMO toont de beperkte mogelijkheden voor ontwikkelingslanden om te delen in de winst van de voedselverwerkende industrie. Ook veroveren supermarkten steeds meer de markt ten nadele van zowel de kleine producent in ontwikkelingslanden als de grote voedselmultinationals. Met voorbeelden om het probleem aan te pakken en te komen tot armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling, zoals op het gebied van mededinging en de  vrijhandelsonderhandelingen in landbouw en detailhandel.

AddThis Social Bookmark Button
 
Zicht op duurzaamheid? Transparantie in productieketens onderzocht
Geschreven door MVO Platform   
vrijdag 15 december 2006 11:41

transparantieIn dit rapport (van 7 december 2006)  stellen de onderzoekers dat overheidsinitiatieven  om de transparantie van productieketens te vergroten te kort schieten bij het stimuleren van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.
Het rapport is hier te vinden.

AddThis Social Bookmark Button
 


 

RSS Feeds