Home Producenten Kleine producenten Franse bioboeren profiteren niet van grotere verkoop 'bio' door supermarkten
Franse bioboeren profiteren niet van grotere verkoop 'bio' door supermarkten
dinsdag 20 september 2011 10:16

Het assortiment biologische producten in de Franse supermarkten groeit maar de bio-boeren worden er niet 'beter' van.

 

 

Hoewel het assortiment biologische producten in de Franse supermarkten groeit en er meer 'bio' wordt verkocht, levert dit voor de bio-boeren en -telers geen voordeel op. Door de komst van winkelketens op de afzetmarkt moeten ze vaak gaan reorganiseren en meer investeren. Bijvoorbeeld door de aanschaf van een speciale lopende band voor het sorteren van hard fruit en het op een arbeidsintensievere manier verpakken (zoals bijvoorbeeld Carrefour dat van zijn leveranciers eist).

Maar er bestaat geen perfect fruit en dit levert ons alleen maar groot verlies op, aldus de Franse teler Fauriel. Een derde van zijn appels wordt niet mooi genoeg geacht door Carrefour en wordt daarom verwerkt tot moes of sap en dat levert dus minder op. Fauriel: "Voor in de supermarkt moeten de appels er mooi uit zien en 2-3 dagen houdbaar zijn. Maar de smaak van fruit hebben we verloren. De consument koopt slechts met het oog."

De supermarkten willen het biologisch fruit verkopen voor een prijs die hoger ligt dan niet-biologische producten. En ze importeren veel biologische groente en fruit uit andere landen (Italië, Spanje, buiten de EU) die veel goedkoper worden aangeboden omdat in die landen minder strenge regels worden gehanteerd voor milieubescherming en arbeidsvoorwaarden en -omdstandigheden.

Bron: "Frankrijk: Biologische telers niet blij met supermarktverkoop," AGF, 19 september 2011.

AddThis Social Bookmark Button
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

 

RSS Feeds