Home Producenten
Producenten
Agribusiness, Kleine producenten, Toeleveranciers, Fabrikanten, Anders
AddThis Social Bookmark Button


SOMO: Inkoopmacht supermarkten bedreiging voor voedselproductie
vrijdag 15 februari 2013 15:06

Vooruitlopend op een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer over 'Voedsel en voedselprijzen' dat begin februari plaats vond, schreef Myriam Vander Stichele (SOMO) een commentaar. Ze constateerde dat een belangrijk onderwerp ontbreekt op de agenda van de parlementariërs, namelijk "de groeiende macht van supermarkten in de voedselketen, met vaak negatieve gevolgen voor voedselproducenten". Ze is van mening dat Nederland garanties voor eerlijke inkooppraktijken moeten bieden aan binnen- en buitenlandse toeleveranciers. Hieronder de uitwerking van haar stellingname (overgenomen van de SOMO-website). Binnenkort besteedt Supermacht.nl meer aandacht aan dit thema.

AddThis Social Bookmark Button
 
18,19,25, 26 aug: boeren en telers van Albert Heijn houden Open Dagen
vrijdag 17 augustus 2012 20:48

Zo’n 175 boeren en telers uit het hele land openen op 18, 19, 25 en 26 augustus hun deur en erf voor het publiek. Ze beleveren de winkels van Albert Heijn met vers fruit, groente, zuivel, eieren en planten en bloemen. Bezoekers moeten zich van te voren inschrijven op http://www.ah.nl/opendagen. Er is overigens ook kritiek op de sectorlijst en op de presentatie door AH. (artikel bijgewerkt)

AddThis Social Bookmark Button
 
Landbezetting Andalusië: reactie op crisis en aktie tegen agro-industrieel landgebruik
vrijdag 20 april 2012 11:11

Op 4 maart bezetten zo'n 500 voornamelijk werkloze landarbeid(st)ers een verlaten landgoed - Finca Somontes - in Andalusië. Ze gingen meteen aan de slag door het land op ecologische en traditionele wijze te bewerken. Een perspectief om te overleven in tijden van zware crisis. Maar ook een direkt protest tegen overheidsplannen om braakliggende grond voor weinig geld te verkopen aan industrieel-agrarische bedrijven die supermarkten beleveren. Ontruiming dreigt echter....

AddThis Social Bookmark Button
 
EU-Marokko handelsverdrag benadeelt boeren, landarbeiders en milieu, en legaliseert landroof in West-Sahara
woensdag 29 februari 2012 23:40

 dakhla-tomaten

Half februari stemde het Europese Parlement in met een nieuw vrijhandelsverdrag met Marokko dat de importtarieven voor veel landbouwgrondstoffen en visproducten sterkt verlaagt. Dit verdrag zal slecht uitpakken voor kleine boerenbedrijven, werknemers en het milieu. Bovendien 'legaliseert' de EU hiermee de import van groente en fruit die in Westelijk Sahara wordt geteeld door Marokkaanse en Franse bedrijven.

AddThis Social Bookmark Button
 
Meer druk op supermarkten nodig na "champignon"-uitspraak Raad van State
maandag 13 februari 2012 23:35

Vier champignonbedrijven hebben samen met LTO Paddestoelen en groothandelsbedrijf Frugi Venta het keurmerk Fair Produce NL opgezet gericht op het sectorbreed eerlijk oogsten van champignons. Malafide telers verpesten de markt en betalen hun plukkers veel minder dan het minimumloon (dankzij de Europese dienstenrichtlijn). De supermarkten weigeren alleen nog in te kopen bij gecertificeerde telers. Misschien is steun van de kant van consumenten(organisaties) hard nodig om de supers onder druk te zetten...

AddThis Social Bookmark Button
 
«StartVorige12VolgendeEinde»

Pagina 1 van 2
 

RSS Feeds