Home Economische macht Machtsverschuiving 9 mei: debatavond over de toekomst van arbeid in de Europese Unie
9 mei: debatavond over de toekomst van arbeid in de Europese Unie
donderdag 08 mei 2008 19:07
Op vrijdag 9 mei, de "Dag van Europa", organiseert het Leidse collectief Eurodusnie in samenwerking met het 'Comite Ander Europa' een debatavond over de toekomst van arbeid in de Europese Unie. Deelnemers zijn onder meer het Leidse SP-Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt en Burghard Ilge van ontwikkelingsorganisatie Both Ends.

(bron Aktielijst)

Centrale vraag zal zijn hoe het "sociale Europa" zich kan handhaven binnen een Europees economisch beleid dat in toenemende mate wordt bepaald door de noodzaak de concurrentieslag met andere economische machtsblokken aan te gaan. Door deze noodzaak groeit de druk op werknemers om de lonen te matigen, flexibeler en langer te gaan werken en het minimumloon ter discussie te stellen. Naast deze uitdagingen voor de Europese vakbeweging zal de recente 'global Europe strategie' van de Europese Commissie ter sprake komen, een programma dat de hoofdlijnen van het economische beleid van de EU voor de komende jaren bepaalt.

Paul Ulenbelt zal een inleiding verzorgen over de stand van zaken van de 'Lissabon-agenda' van de Europese Commissie. De 'flexicurity' voorstellen maken hier een deel van uit. Dit is een pakket dat o.m. bestaat uit het bevorderen van 'levenslang leren', het prikkelen van baanlozen, het stimuleren van een 'flexibeler' arbeidsmarkt en versoepeling van het ontslagrecht.

Tevens te gast is Burghard Ilge van de NGO Both Ends, die vooral zal ingaan op de strategie van 'Lissabon' die op de rest van de wereld is gericht: “Global Europe: competing in the world”, een programma dat de concurrentiekracht van het Europese bedrijfsleven moet bevorderen.

Uiteraard is er gelegenheid voor debat en vragen stellen. De avond begint om 20:00 en is gratis toegankelijk.

Plaats: Marinus van der Lubbe-zaal, Koppenhinksteeg 2b, Leiden.

Voor meer achtergrondinformatie zie: "Global Europe: Corporate Europe in de Prakijk" (http://www.globalinfo.nl/content/view/1524/1/)

AddThis Social Bookmark Button
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

 

RSS Feeds