Home Economische macht Profiteurs Ahold-bestuurders krijgen (lage) straf voor aandeel in omvangrijk boekhoudschandaal
Ahold-bestuurders krijgen (lage) straf voor aandeel in omvangrijk boekhoudschandaal
donderdag 29 januari 2009 15:34

Op 28 februari deed het Gerechtshof in Amsterdam uitspraak in een hoger beroepszaak tegen vier top-bestuurders van het concern Ahold wegens valsheid in geschrifte.

 

"In februari 2003 stort het Ahold-imperium met een donderend geraas in. Fraude, mismanagement, misleiding, slecht toezicht: in de daaropvolgende negen maanden wordt het bedrijf binnenstebuiten gekeerd en constateren onderzoekers 400 boekhoudkundige onregelmatigheden, bovendien is er bijna een miljard euro aan winst zoek. Beleggers hebben dan al een veelvoud verloren." Aldus Jeroen Smit bij de beschrijving van zijn boek "Het drama Ahold" [*]


Ahold wilde onder leiding van de nieuwe topman Ven der Hoeven de grootste supermarktketen van de wereld worden. Maar het concern raakte in de problemen toen in 2003 bleek dat er bij Aholds Amerikaanse dochter US Foodservice was geknoeid met kortingen. De pot met geld was op door vele recente overnames en het vertrouwen van aandeelhouders en leveranciers zou een stevige duw krijgen als dit naar buiten zou komen zonder dat Ahold aanvullende leningen en garanties van grote banken zou krijgen. Een poging om de goedkeuring hiervoor af te dwingen van huis-accountant Deloitte-Touche-Tohmatsu liep uit op het naar buiten komen van een ander schandaal à la Enron.

In het begin van dit decennium schroefde de Ahold-top de omzet- en winstcijfers van het concern bewust enorm op door de winst en omzet van de buitenlandse bedrijven waarmee een joint-venture (samenwerkingsverband) was aangegaan, mee te tellen in zijn jaaroverzichten. Deze rekenmethode ('consolidatie') was toegestaan volgens de Nederlandse accountancy-regels. Door de toenemende belangen van het concern in de VS moest ook daar worden voldaan aan de regels. Dit betekent dat het bedrijf moest aantonen dat het de zeggenschap heeft in de buitenlandse bedrijven die werden overgenomen of waarmee samenwerkingsverbanden werden aangegaan.

Het lukte echter niet om Deloitte-Touche-Tohmatsu ervan te overtuigen dat Ahold het meerderheidsbelang had bij joint-ventures in ondermeer Argentinië, Brazilië en Scandinavië. Eerder had de top een serie zogenaamde side-letters (aanvullingen op de aandeelhoudersovereenkomst) aan Deloitte getoond om de accountants tevreden te stellen. Maar andere brieven van dezelfde zakenpartners, waarin die zeggenschap weer werd ontkend, had Deloitte nooit onder onder ogen gehad.

En dat kwam in 2003 naar buiten. Reden genoeg om de CEO's voor de rechter te dagen.

Het Gerechtshof veroordeelde drie van de vier CEO's met relatief lage boetes, voorwaardelijke gevangenisstraffen en (voor een van hen) een geringe werkstraf. De vierde werd vrijgesproken.


Jarenlang ontvingen de bestuurders van Ahold vette salarissen, aandelenpaketten en bonussen, en nu komen ze eraf met een lage boete en voorwaardelijke straffen. Is dit klassejustitie of zijn de rechters bang om bestuurders te hard aan te pakken?

Het AD houdt op haar website een enquete over de uitspraak onder de titel "Boete voor ex-topman Ahold gelijk aan vrijspraak". Mee (on)een)? Iedereen kan stemmen op http://www.ad.nl/commentaar/2954884/Boete_voor_extopman_Ahold_gelijk_aan_vrijspraak.html


Noot:
[*] Dit (uitstekende) boek gaat over de geschiedenis van Ahold/Albert Heijn en de achtergronden bij het financiele schandaal. Meer hierover: http://www.jeroensmitenzo.nl/hetdramaahold.html.

Bronnen:
- "Ex-topman Ahold krijgt geldboete," door Sander Voormolen, NRC, 28 januari 2009.
- "Reconstructie Ahold-zaak," NRC, 11 september 2008.
- "Publiek wacht zes jaar op ontknoping Aholdzaak," door Rik Winkel, FD, 28 januari 2009.
- "Deloitte wint slag Ahold-zaak," FD, 8 januari 2009.

AddThis Social Bookmark Button
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

 

RSS Feeds