Home Economische macht Profiteurs
Profiteurs
AddThis Social Bookmark Button


EU Sociaal-Economisch Committee: 'Stop misbruik inkoopmacht door grote supermarktketens!'
woensdag 20 februari 2013 23:55

Op 13 februari bekritiseerde het Europese Economische en Sociale Committee (EESC) de grote supermarktketens in Europa wegens misbruik van hun inkoopmacht. De retailers vomen een oligopolie (feitelijke marktdominantie) en dat leidt tot marktontregeling en verval van de agrarische voedselsector. Het benadeelt consumenten en leveranciers in grote mate en de Commissie moet volgens het EESC met bindende wet- en regelgeving snel een eind maken aan deze praktijken.

AddThis Social Bookmark Button
 
Vrij Nederland over West-Saharaanse bloedtomaten bij Albert Heijn
maandag 16 juli 2012 23:34

Deze week besteedde Vrij Nederland aandacht aan 'bloedtomaten' uit West-Sahara. Marokko exporteert op grote schaal tomaten (en andere groenten, en fruit) uit de bezette West-Sahara naar de Europese Unie. Dit zal na oktober toenemen door een nieuw handelsakkoord. De tomaten worden ondermeer verkocht bij Albert Heijn. Schrijver Nieuwenhuis noemt dit 'koloniaal' en 'hypocriet', Koloniaal, want de opbrengst komt niet ten goede aan de bewoners van de West-Sahara. En hypocriet, want AH verschuilt zich achter de EU die hier niet hetzelfde beleid toepast als bij producten uit Palestijns gebied.

AddThis Social Bookmark Button
 
Prijzenoorlog Albert Heijn ten koste van vrachtwagenchauffeurs en toeleveranciers
zondag 18 maart 2012 16:12

Recentelijk startte Albert Heijn een nieuwe prijzenslag. Het is een reactie op dalende omzet en 'klantloyaliteit'. Het concern probeert nu zijn marktaandeel en omzet te vergroten ten koste van (de inkomens van) chauffeurs en toeleveranciers.

AddThis Social Bookmark Button
 
Machtsverhoudingen in de cacao
zondag 01 augustus 2010 23:31

Sinds vier overtreft de wereldwijde vraag naar cacaobonen het aanbod. Ook volgend jaar wordt een vraagoverschot verwacht. Wat is de achtergrond van dit aanbodstekort in deze internationale sector? Tegenvallende oogsten, onvoldoende subsidies en investeringscapaciteit van kleine cacaoboeren, en ...financiële speculatie.

AddThis Social Bookmark Button
 
Uitnodiging: 10 mei, uitwisseling met Coalition of Immokalee Workers (Tomatenplukkers versus Ahold)
woensdag 05 mei 2010 00:19

FNV Lokaal Amsterdam nodigt breed uit voor een uitwisseling met vertegenwoordigers van Amerikaanse tomatenplukkers die zich verzetten tegen uitbuiting door dochterbedrijven van Ahold in de VS. Het vindt plaats op maandagavond 10 mei.

AddThis Social Bookmark Button
 
Greenpeace: productieketens profiteren van ontbossing Amazone, landroof en uitbuiting
zaterdag 06 juni 2009 00:23

Undercover onderzoek door Greenpeace toont aan dat de illegale ontbossing, landroof en uitbuiting in het Amazonegebied gestaag doorgaat. Niet alleen grote Braziliaanse veehouderijen en slachthuizen, maar ook vele Europese, Aziatische en Amerikaanse afnemers van vlees en leer zoals supermarktketens dragen hieraan bij. Zij zijn (mede)verantwoordelijk voor de vernietiging van de Amazone en de schending van mensenrechten daar.

AddThis Social Bookmark Button
 
Ahold-bestuurders krijgen (lage) straf voor aandeel in omvangrijk boekhoudschandaal
donderdag 29 januari 2009 15:34

Op 28 februari deed het Gerechtshof in Amsterdam uitspraak in een hoger beroepszaak tegen vier top-bestuurders van het concern Ahold wegens valsheid in geschrifte.

AddThis Social Bookmark Button
 
"Koe 80 heeft een probleem - Boer, consument, agro-industrie en grootdistributie"
zondag 23 september 2007 00:22

Net verschenen: een nieuw boek van Dirk Barrez. Het gaat over de vraag wie de landbouw in handen heeft: de boer, de consument, de agro-industrie of de groot-distributie.
(met toevoeging 23-09-07)

AddThis Social Bookmark Button
 
Consument duurder uit met Wal-Mart dan beweerd door 'deskundigen'
zondag 08 oktober 2006 18:30
Cavanagh en Anderson halen de tien stellingen onderuit waarmee deskundigen' het afgelopen jaar de Amerikaanse supermarktketen Wal-Martopgehemeld hebben. Aanleiding voor hun kritiek is het veto waarmee de burgemeester van Chicago de verhoging van de minimumlonen voor employeesvan Wal-Mart en andere grote winkelbedrijven blokkeerde. Zonder veto was de verhoging doorgegaan...
AddThis Social Bookmark Button
 


 

RSS Feeds